Google SERP Önizleme

Google SERP önizleme ile Google aramalarında sitenizin nasıl görüneceği konusunda bilgi edinebilirsiniz.

Önizleme Bilgisi:

0 / 60
0 / 160

Google SERP Önizleme:

https://kelimesayaci.com/
Bu Bir Başlık Etiketi Örneğidir
Google’ın SERP’lerinde bir snippet’in nasıl göründüğüne dair bir örnek. Burada görünen içerik, ilgiliyse genellikle Meta Açıklama etiketinden alınır.

Google SERP önizleme, siteniz için en doğru başlığı ve açıklamayı seçmenize yardımcı olan, sitenizin Google aramalardaki örnek görüntüsünü sağlayan bir arayüzdür. Google aramalarında her site için domain (alan adı), başlık ve açıklama alanı bulunmaktadır. Bu alanlardan başlık için genellikle 60 ve açıklama için genellikle 160 karakter sınırlaması bulunur. Bu karakter sınırlaması aşıldığı durumda ise 3 nokta (…) gösterilmektedir. Site sahipleri bu durumu dikkate alarak daha doğru başlık ve açıklama yazmayı seçerler. Bu sayede daha fazla kullanıcıyla etkileşim kurulması hedeflenir.

Google SERP önizlemeyi kullanmak için sitenizin alan adını, siteniz için düşündüğünüz başlık ve açıklama yazısını girmeniz gerekmektedir. Tüm bilgileri girdikten sonra Google aramalarında sitenizin nasıl görüneceği hakkında bilgi edinmiş olacaksınız. Eğer önizleme de 3 nokta (…) görüyorsanız, bunu düzeltmek için birkaç karakter silebilir veya karakter sınırını aşmayacak şekilde baştan tekrar yazabilirsiniz. Siteniz için en uygun başlık ve açıklamayı hazırladıktan sonra da sayfanızın güncel meta verilerini girmek için hazırsınız demektir.

Google SERP gösterici başlık için 60, açıklama için 160 karakter sınırlaması olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak Google bazı yazılarda örneğin başlık için 62 karaktere kadar izin verirken açıklama için 155 karakterden sonra 3 nokta (…) koyabilmektedir. Bunun en büyük sebeplerinden biri de son kelimenin uzun olmasından kaynaklanmaktadır. SERP konusunda kesin sonuçlar almak istiyorsanız, özellikle açıklama alanı için en fazla 150 karakter olmasına dikkat edebilirsiniz.

SERP’ler nedir?

Arama motoru sonuç sayfası (SERP), bir arama motorunun belirli bir kelime veya anahtar kelime öbeği sorgusuna yanıt olarak döndürdüğü sonuçların listesidir. En üst sıralarda yer alan arama sonuçları, ya en alakalı sonuçlardır ya da bir kuruluşun veya bireyin arama motoruna sonuçlar sayfasının en üstüne yerleştirmek için ödeme yaptığı sonuçlardır. Arama motoru algoritmaları, sayfadaki içeriği sıralamak için kullanılır, böylece okuyucu sayfada aşağıya doğru hareket ettikçe bağlantılar daha az alakalı hale gelir.

Google, Microsoft Bing ve Yahoo en yaygın kullanılan arama motorları arasındadır. SERP’lerinde aşağıdakiler gibi aynı ortak özellikleri içerirler:

  • Bağlantılı web sayfası başlıklarının veya başlık etiketlerinin bir listesi;
  • Listelenen her sayfanın URL’leri;
  • Meta açıklama adı verilen her web sayfasının kısa bir açıklaması;
  • Arama ile ilgili görseller;
  • Kullanıcıların bir arama terimiyle ilgili olarak sorduğu soruları ve bu soruları yanıtlayan arama sonuçları sayfalarından alıntıları içeren Kişiler Ayrıca Soran
  • (PAA) sorularının bir listesi; ve
  • Reklamlar.

Ortak özelliklere sahip olmasına rağmen, her SERP arama yapan kişiye özeldir. Arama motorları genellikle SERP’leri kullanıcının konumu, arama ve tarayıcı geçmişleri gibi verilere göre özelleştirir.

Arama motoru sağlayıcıları, sağladıkları sonuç türlerini iyileştirmek, yeni teknolojileri dahil etmek ve yeni web sayfalarını analiz etmek için arama algoritmalarını sürekli olarak değiştirmektedir. Arama motorları ayrıca veri ve analiz yetenekleri sağlayan Google Analytics gibi araçlar da sunar. Bu araçlar, içerik sağlayıcıların ve dijital pazarlamacıların web sayfası performansını izlemesine, kullanıcı trafiği hakkında veri toplamasına ve sonuç sayfasındaki sıralamalarını iyileştirmek için eğilimleri belirlemesine olanak tanır.

SERP’ler nasıl çalışır?

Bir SERP’de üç ana web sayfası türü vardır:

  • Arama motoru örümceğinin taradığı ve dizine eklediği sayfalar;
  • Arama motorunun dizinine manuel olarak eklenmiş sayfalar; ve
  • Ücretli dahil etme sonucunda görünen sayfalar.

Arama motorları, bir kullanıcı bir arama yaptığında bu indekslenmiş web sayfalarını ve multimedya içeriğini gerçek zamanlı olarak analiz etmek için karmaşık algoritmalar ve sıralama sinyalleri veya uygun sıralamalara götüren özellikler kullanır. Daha sonra web sayfalarını ve bunlara olan bağlantıları sonuç sayfasında en alakalıdan en az alakalıya doğru konumlandırırlar. SERP’ler ayrıca sonuçları sunarken arayanın konumu ve arama ve tarayıcı geçmişleri gibi verileri de dikkate alır.

Arama motoru sağlayıcıları, algoritmalarının nasıl çalıştığı, sıralama sinyallerinin ne olduğu ve kaç tanesini kullandıkları konusunda şeffaf değildir. Bununla birlikte, aşağıdakiler gibi bilinen bazı faktörler vardır:

  • Geri bağlantı (backlink) sayısı. Belirli bir sayfaya bağlanan harici web sayfalarının sayısı, SERP sıralamasını belirlemede önemlidir. Bir web sayfasına çok sayıda geri bağlantı, sayfanın bir konuda otorite ve güvenilir olduğunu gösterir.
  • Alakalı anahtar kelimelerin sayısı. Bir konuyla ilgili kapsamlı bir anahtar kelime kümesinin kullanılması, sıralama üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Ancak bu, arama motorlarının sevmediği anahtar kelime doldurma ile karıştırılmamalıdır. Google, anahtar kelimelerin ve kelime öbeklerinin zaman içinde nasıl arandığına ilişkin bilgileri Google Trends aracıyla paylaşır.
  • Organizasyon. Google’ın algoritması, hakkında en çok bilgi sahibi olduğumuz algoritmadır ve kullanıcının gezinmesini ve gözden geçirmesini kolaylaştıran basit bölümler halinde düzenlenmiş sayfaları tercih eder. Algoritma ayrıca basit terimlerle yazılmış içeriği de destekler.
  • Kullanıcı deneyimi. Web sayfası yükleme hızları, güvenlik ve kullanım kolaylığı gibi UX detayları, SERP’lerdeki içerik sıralamasında dikkate alınır.
  • Güven sinyalleri. Arama motorları ayrıca bir web sitesinin güvenliği, güvenilirliği, trafiği ve zaman içindeki geri bağlantıları gibi kümülatif verileri de dikkate alır.

Ortak SERP Özellikleri

Arama motorları, sıralama sinyallerine veya bir arama motorunun önemli gördüğü özelliklere göre bir sonuç sayfası oluşturur. Bu SERP’ler aşağıdaki özellikleri içerir:

  • Öne çıkan snippet’ler. Öne çıkan snippet’ler, SERP’nin üst kısmında görüntülenen içerik parçalarıdır. Bir soru şeklinde bir arama sorgusu yapılırsa, öne çıkan snippet’ler, o soruyu yanıtlayan bir web sayfasından içeriği seçecek ve organik sonuçların üzerinde görüntüleyecektir.
  • Bilgi grafiği. Bilgi paneli olarak da bilinen bilgi grafiği, SERP’in sağ tarafında görünen bir kutudur. Bu grafik en çok bireyler veya kuruluşlarla ilgili sorgular gibi bilgi sorguları için kullanılır. Önemli tarihler, gerçekler ve resimler dahil olmak üzere sorguyla ilgili bilgileri içerir.
  • Yerel paket. Yerel bir paket, bir kişi belirli bir yerel işletmeyi veya bir işletme türünü aradığında görünür. Örneğin, bir kullanıcı kendi bölgesindeki restoranları ararsa yerel bir paket görünecektir. Arama motorunun yararlı olduğunu düşündüğü konumların yanı sıra müşteri puanları, iş telefon numaraları ve diğer bilgileri içeren bir harita içerir.
  • Zengin snippet’ler. Zengin snippet’ler, işletmeler hakkında bilgi vermeleri açısından yerel paketler gibidir. Zengin snippet’ler, tipik web sayfası listesinde doğrudan sayfa başlığının altında görünür ve bir işletmenin ortalama müşteri yıldız derecelendirmesi ve birden dörde kadar bir dizi dolar işareti kullanmanın ne kadar pahalı olduğu gibi bilgileri içerir.
  • Görüntü sonuçları. Görüntü sonuçları veya görüntü paketleri, en eski ve en çok paylaşılan SERP özelliklerinden biridir. Örneğin, Google görselleri genellikle Google arama sonuçlarının en üstünde sağlanır. Kullanıcılar ayrıca bir görseli arayabilir veya bir görsel dosyasını arama kutusuna sürükleyip bırakarak ters görsel arama denen şeyi yapabilir.
  • Video sonuçları. Video sonuçları, köklü bir diğer yaygın SERP özelliğidir. Arama terimiyle alaka düzeyine bağlı olarak, video sonuçları genellikle SERP’in üst kısmında organik sonuçların üzerinde, ancak resimlerin ve öne çıkan snippet’lerin altında görünür. Örneğin, bir kullanıcı bir müzisyen veya grup ararsa, bir müzik videosu genellikle bir resim sonucunun ve Wikipedia gibi öne çıkan bir organik sonucun altında görünür.
  • İnsanlar da Soruyor. PAA’lar, bir SERP’nin en üstünde yayınlanan arama sorgusuyla ilgili bir dizi sorudur. Bir kullanıcı sorulardan birine tıkladığında, üst düzey bir web sayfasından bir yanıt açılır. Bir PAA’ya yanıt olarak dahil edilmesi için, her zaman böyle olmasa da, bir web sayfasının genellikle SERP’nin ilk sayfasında olması gerekir.
  • Twitter sonuçları. SERP’ler bazen, özellikle çok fazla canlı yayın içeren etkinlikler için ilgili Twitter gönderilerini içerir. Örneğin, bir kullanıcı bir spor karşılaşmasını ararsa, canlı güncellemeler ve anında tepkiler sağlayan tweet’ler SERP’nin en üstünde görünecektir.
  • En iyi hikayeler. En çok okunan haberler, belirli sonuçlar için SERP’in en üstünde görünür. Bunlar genellikle bir sorguyla ilgili haberlerdir.
  • Alışveriş yapmak. Birçok kullanıcı ürünleri arar. Google gibi birçok arama motorunda, ürünler için hem organik hem de ücretli alışveriş sonuçlarının yanı sıra ürün incelemeleri ve ilgili web sayfalarını sunan bir alışveriş özelliği vardır.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir?

Çoğu durumda, arama motoru kullanıcıları sonuçların yalnızca ilk bir ila üç sayfasına bakar. Web tasarımcıları, site sahipleri ve içerik yöneticileri, sitelerinin ve sayfalarının bir SERP’de veya üstte görünmesini sağlamak için SEO yöntemlerini kullanır.

SEO’nun amacı, bir sayfadaki bilgileri optimize etmek için arama motoru algoritmaları ve sıralama faktörleri hakkında mevcut olan sınırlı bilgiyi kullanmaktır, böylece SERP’lerin ilk sayfasında organik olarak mümkün olduğunca üst sıralarda yer alır. Düşünce, SERP’de bir içerik, web sayfası veya web sitesi ne kadar yüksekse, o kadar fazla trafik alacağıdır. Web siteleri, kullanıcılar sayfalarını tıkladığında para kazanır, bu nedenle amaç onlara mümkün olduğunca fazla trafik çekmektir.

Çoğu SEO uygulaması, en popüler arama motoru olan Google’a odaklanır. Google, sıralama yöntemleri konusunda çok ketum olduğundan, SEO’nun çoğu tahmine dayalıdır ve farklı yaklaşımlarla denemeler yapmayı içerir. Arama motoru algoritmaları da sık sık değişiyor, bu da güçlü SEO uygulamalarının onlarla birlikte değişmesi gerektiği anlamına geliyor.

Önemli SEO teknikleri şunları içerir:

  • Teknik optimizasyon. Bu, XML şema tanımı olarak da bilinen Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML) site haritası gibi özelliklerin kullanılmasını içerir. Bu, Google’a bir sitenin sayfaları ve içeriği hakkında bilgi sağlar.
  • Sayfa içi optimizasyon. İçerik yöneticileri bilgilendirici, kullanıcı dostu içerik oluşturur. Bir web sayfasının başlıklarında ve gövdesinde kapsamlı bir alakalı anahtar kelime, bilgilendirici meta açıklamalar, optimize edilmiş bir UX ve ana sitedeki veya harici sitelerdeki diğer sayfalara bağlantılar içerirler. Kuruluşlar bazen sayfa içeriğini korumak için içerik yönetim sistemlerini kullanır.
  • Sayfa dışı optimizasyon genellikle, güven sinyallerini ve otoriterliği artırmak için bir web sayfasına veya web sitesine geri bağlantılar ve diğer trafik biçimleri oluşturmayı içerir. Web sayfaları, sosyal medya kampanyaları, ortaklıklar veya bir konuda güvenilir, sık ziyaret edilen bir otorite olma yoluyla geri bağlantılar oluşturur.

Organik ve ücretli arama sonuçları

Organik arama sonuçları ve ücretli arama sonuçları, bir SERP’deki iki sonuç türüdür. Her iki sonucun biçimi benzerdir ve her ikisi de müşteri trafiğini yakalamak için özellikle müşteri yolculuğunun başlangıcında önemlidir.

Organik arama sonuçları

Organik sonuçlar, bir arama motorunun algoritmasının ve sıralama sinyallerinin tercih ettiği sonuçlardır. Organik sonuçlar, SEO aracılığıyla bir arama motorunun algoritmalarına ne kadar iyi hitap ettiklerine göre sıralanır.

Bir arama motoruna bir sayfayı organik olarak diğerlerinden daha yüksek sıralaması için ödeme yapmanın bir yolu yoktur. Organik arama sonuçlarını iyileştirmek için dijital pazarlama teknikleri kullanılır. Trafiği artırmanın ve arama motorlarına bir sayfanın yetkili ve güvenilir olduğunu göstermenin yanı sıra, organik listelemelerin faydaları, ücretli sonuçlardan farklı olarak paraya mal olmaması ve güçlü bir yatırım getirisi sunmasıdır.

Ücretli arama sonuçları

Ücretli arama sonuçları, Google’ın arama sayfası sonuçlarındaki sponsorlu bağlantılar veya Google reklamları olarak da bilinir. Bir kişinin veya kuruluşun, bir arama sonucunun ilk sayfasına koymak için bir arama motoruna ödeme yaptığı web sayfalarıdır. Ücretli sonuçlar, sayfanın üst kısmında diğer tüm içeriklerden önce görünür ve site bağlantılarının solunda kullanıcılara bunun bir “Reklam” olduğunu bildiren bir etiket içerir.

Ücretli sonuçlar, reklamverenin veya dijital pazarlamacının arama motoru sağlayıcısından belirli anahtar kelimeleri ve anahtar kelime öbeklerini satın aldığı hedefli reklamlardır. Google gibi arama motorları, arama sonuçları sayfalarının üst kısmında genellikle üç ila dört ücretli reklam gösterir. En üst sıradaki ücretli reklam genellikle en çok parayı ödeyen kuruluşa veya kişiye gider. Ancak Google, reklamın kalitesi ve alaka düzeyi kadar web sayfasının kalitesini de dikkate alır. Dijital pazarlamacılar, reklam yerleştirirken genellikle tıklama başına ödeme (PPC) modelini kullanır. PPC modeli, bir reklamverenin, reklamı tıklandığında Google gibi arama motorlarına ödeme yaptığı anlamına gelir.

Ücretli reklamların avantajı, bir web sayfasının aramanın en üstünde görünmesini sağlamasıdır. Ancak, ücretli sonuçlar açıkça reklam olduklarını söylüyor; bazı kullanıcılar, sırf orada olmak için para ödedikleri için reklamların en üstte olduğunun farkındadır ve bu nedenle onlara güvenme ve tıklama olasılıkları daha düşüktür.